Yaşam

Uç kendin gibi, kelebek gibi…

Ülkemizde kelebek çiftliği olduğunu biliyor muydunuz? Evet, doğru duydunuz ülkemizde bir kelebek çiftliğimiz var. Türkiye’nin ilk ve tek kelebek çiftliğini emekli öğretmen Çiğdem Ünlü ve eşi Beykoz’da açtı. 500 metrekare alan üzerine kurulan çiftlikte, kelebeklerin pupadan çıkışından, doğaya salınmasına kadar her türlü evresi gerçekleştiriliyor. Yeni açılmış olmasına rağmen kelebek severlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir mekân burası. Özellikle de küçük çocukların ilgisi büyük. İçlerinden bazıları kelebekleri görünce heyecanlanırken bazıları ise kelebeğin peşinden saatlerce koşuyor. Devamlı açık olan bu çiftliğe bence herkesin mutlaka uğraması lazım.

Kavacık’tan Riva yoluna doğru giderken Görele Köyü sapağından sapmadan düz devam ettiğinizde, Zerzevat Köyü tabelasından sola dönerseniz ve biraz aşağı doğru inerseniz sağ tarafta “İstanbul Kelebek Çiftliği” ile karşılaşırsınız. Çiftliğe geldiğinizde ilk başta sizi koskocaman bir bahçe karşılıyor. Bahçeden içeri giriyorsunuz ve seranın biraz gerisinde bulunan ufak kulübeden çiftliğe giriş için biletlerinizi alıyorsunuz. İlk önce sizlere kelebekler hakkında kısa bir video izletiyorlar. Videonun ardından da kelebeklerin yaşadıkları sergiyi gezdiriyorlar. Bu sera kelebeklerin yaşayabilecekleri şekilde tasarlanmış. Gerek sıcaklığıyla gerekse görselliğiyle.

Seraya ilk girdiğimde çok heyecanlanmıştım. Çünkü çocukluğumdan beri kelebeklere karşı ilgim çoktu. İçeri girdim ve masum kelebeklerden bir tanesi kısacık ömrü içerisinde bir iz de bana bıraktı. Seraya girdiğim an bacağıma konan bu güzel kelebek, ben seradan çıkana kadarda bacağımdan hiç ayrılmadı. Benim için çok huzur dolu bir gezinti oldu.

Gelelim bu çiftliğin kurulma hikâyesine. Kimya öğretmeni Çiğdem Ünlü ve akademisyen eşi Nafiz Ünlü kurdu bu çiftliği. Kendilerini doğa tutkunu olarak tanımlıyorlar. Bu tutku sayesinde Türkiye’de ve Avrupa’da gezmedikleri yer kalmamış. Bu çiftlik açılmadan iki sene önce İngiltere’ye gittiklerinde ilk kez kelebek çiftliği görmüşler ve çok etkilenmişler. Bu sebepten dolayı da kendi ülkelerinde de böyle bir yer açmak istemişler. Daha sonra İngiltere’de kelebekler üzerine eğitimler alan Çiğdem Ünlü, eğitimlerden iki yıl sonra kendi kelebek çiftliğini açmış.

İngiltere’de 55 tür kelebeğin ve 28 çiftliğin bulunduğunu belirten Çiğdem Ünlü, “Bizim ülkemizde de 420 tür kelebek olmasına rağmen tek çiftliğimizin olması beni üzüyor.  Çünkü bu çiftlikler sayesinde bir kelebeğin, yumurta, tırtıl, koza ve kelebek oluş hallerini görmek mümkün oluyor.” dedi.

Hepimizin kelebekler hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar olduğunu söyleyen Çiğdem Ünlü, “Mesela kelebeklerin ömrünü herkes bir gün zannediyor. Ama kelebekler aslında daha uzun süre yaşıyor. Ortalama 2-6 hafta arasında yaşıyorlar hatta bir yıla kadar yaşayan türler bile var.” diyor. Daha sonra bize Sultan Kelebek’ten örnek veriyor, “Adana’da bulunan Sultan Kelebek taa Fas’a kadar göç ediyor. Ama maalesef nesli tükenmek üzere. “ şeklinde açıklıyor.

Başta da söylediğim gibi kelebek çiftliği içinde bulunan sera tam da kelebeklerin sevdiği bir ortam olarak hazırlanmış. Mesela kelebekler portakal, muz, kivi ve elma gibi meyvelerin çürümüşlerini çok severmiş. Bu yüzden seranın içinde hep o meyvelerin çürümüşlerini görmek mümkün. Oldukça geniş alana sahip olan çiftlikte piknik yapmak, koşup oynamak ormanda safariye katılmak ve hatta düğününüzü orada yapmanız mümkün.

Gizem Uysal     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir